Wil je beginnen met krachttraining, hardlopen, boksen of op een andere manier fit worden? In deze blog lees je hoe je het beste kunt beginnen met trainen, wat de meest gemaakte fouten zijn en hoe een personal trainer jou kan helpen.

Mensen die willen starten met trainen, hebben vaak geen idee waar en hoe ze moeten beginnen. Welke oefeningen kun je het beste doen, hoe voer je ze uit en hoe blijf je consistent en gemotiveerd? Ieder persoon is uniek en heeft een eigen trainingsdoel voor ogen: er bestaat daarom geen one size fits all als het om trainen gaat. Wel zijn er een aantal basistips voor een goede start.

1. Stel het niet uit

Veel mensen nemen zich voor om te gaan trainen, maar zetten dit plan vervolgens niet door. Dit komt bijvoorbeeld door een volle agenda of gebrek aan een ritme. Wanneer je te lang wacht, is de kans groot dat je de motivatie weer kwijtraakt. En dat is ontzettend zonde!

Herken je dit? Stop met treuzelen en plan gelijk een proefles in!

2. Train met een doel

Jezelf motiveren om te trainen gaat makkelijker wanneer je een concreet doel voor ogen hebt. Wil je afvallen of juist aankomen in spiermassa? Bedenk dan wat jouw ideale gewicht is. Wil je een betere conditie? Dan kun je bijvoorbeeld als doel stellen om een aantal kilometers te rennen binnen een bepaalde tijd. Bepaal ook wanneer je dit doel behaald wil hebben: dit houdt je gemotiveerd en gefocust.

Zelf bepalen of een doel realistisch is kan lastig zijn. Een personal trainer kan daarbij helpen. Tijdens een intakegesprek kijken we samen naar jouw doelen en behoeften. Dit maakt het bepalen van een doel een stuk makkelijker!

Lees meer over de werkwijze van Kolsteren Sportcoaching.

3. Geloof niet zomaar alles

Er is veel desinformatie over fitness in de omloop. Als je zoekt op ”beginnen met fitness” kom je zoveel tegenstrijdige adviezen tegen over trainen en voeding, dat je niet meer weet wat je moet geloven. Een personal trainer is expert op dit gebied en kan jou persoonlijk adviseren. Ieder persoon is namelijk anders: een op maat gemaakt trainings- en voedingsschema vind je niet op internet!

4. Loop niet te hard van stapel

Begin klein en verwacht niet gelijk dat je op maximaal niveau kan starten. Een denkfout van bijvoorbeeld veel beginnende krachttrainers is: “hoe zwaarder het gewicht, hoe beter de training”, maar dat is absoluut niet waar! Met een lichter gewicht kun je je veel beter focussen op de techniek en zijn je oefeningen effectiever.

5. Leer oefeningen goed aan

Het is belangrijk om oefeningen direct goed aan te leren. Zo voorkom je blessures én ben jij straks een zelfverzekerde sporter! Ook hierbij kan een personal trainer uitkomst bieden. Tijdens 1-op-1-sessies wordt je gecorrigeerd waar nodig en ben je zeker van de juiste uitvoering van je oefeningen. Zo haal je alles uit je training!

6. Volg een schema

Voor de beste resultaten zijn een voedings- en trainingsschema essentieel. Voeding en training gaan namelijk hand in hand. Voeding is je brandstof: zonder gezonde, gebalanceerde voeding kun je niet optimaal presteren, en geef je je lichaam niet de voedingsstoffen die het nodig heeft om te herstellen na je training. Daarnaast zorgen schema’s voor routine, wat er vervolgens weer voor zorgt dat je het beter volhoudt.

7. Meet je progressie

Bij tip 2 las je al dat het belangrijk is om een doel te stellen. Om te bepalen of je goed op weg bent, is het noodzakelijk om je progressie bij te houden. Bij achteruitgang of stilstand gaat er iets niet goed. Een personal trainer kijkt iedere training met je mee en kan je voedings- of trainingsschema aanpassen op basis van jouw situatie. Zo blijf je altijd progressie boeken.

Personal training loont!

Een gebrek aan zelfvertrouwen, kennis, ritme of het ontbreken van een duidelijk trainingsdoel zijn veelvoorkomende redenen waardoor mensen het niet volhouden om te trainen. Als personal trainer help ik je graag om van sporten een gewoonte maken. In onze privé fitnesstudio is volledige aandacht voor jou en jouw doelen. Bovendien train je bij Kolsteren Sportcoaching zonder gehinderd te worden door andere sporters: wel zo fijn, om zonder pottenkijkers te trainen.

Ben je benieuwd wat personal training jou kan opleveren? Vraag vrijblijvend een telefonisch intakegesprek aan! We leren je graag beter kennen.

Close

Welkom bij Kolsteren Sport Coaching. Ik bied personal- en groepstraining aan.

Ik ben een aantoonbaar gecertificeerd personal trainer voor de beginnende, gevorderde en professionele sporter.

About